Kitaplar


 

 


(Ortak kitap)
 



    https://www.facebook.com/ozmenu  https://twitter.com/unalozmen

 

Ünal Özmen

 
Ünal Özmen
ozmenu@gmail.com
Öğrenciler arasından Polis Okul Temsilcisi seçiliyor
01/02/2011

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun Okul Güvenliği Projesi’nde polise ek olarak okul idarecilerine bile gerek duyulmadığı açıklamasına karşın, öğrencilerin polis muhbiri olarak görevlendirildiği ortaya çıktı.

Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2007’de İçişleri Bakanlığı ile imzalanan “Güvenli Okul Projesi”nin “Okullarda muhbir dönemi” olarak değerlendirilmesine tepki göstermiş, son olarak da Akşam gazetesinin 8 Aralık 2010 tarihli “Milli Eğitimin Gizli Ajandası” manşetini yalanladığı açıklamada “Okul Güvenliği Projesi yürütülürken Emniyet ile bilgi paylaşımını sağlayacak bir idareciye de ihtiyaç duyulmaktadır.” demişti. Ancak bize ulaşan belgeler bakanı yalanladığı gibi öğrencilerin bile muhbir olarak görevlendirildiğini ortaya çıkardı.

 

 Öğrenciye polis temsilciliği görevi

Elimize geçen belge, polis olarak görevlendirilen öğrencilerin kendi okullarında polisi temsil edecekleri ve “Çocuk Polisi Okul Temsilcisi” olarak belirlenen öğrencilere kimlik kartı düzenleneceği bilgisini içeriyor.

Söz konusu belgede, Iğdır Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü adına vali vekili Türker Çağatay Halim “Çocuk Polisi Okul Temsilcisi” belirlenmesi amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğüne talimat veriyor; İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okullara gönderdiği yazıda, okullarını temsil etmek üzere ikişer öğrenci belirlenerek kimlik bilgileri ve fotoğraflarıyla birlikte ilgili birime gönderilmesini istiyor.

Iğdır Valiliği, 20 Eylül 2007 tarihli Okullarda Güvenli Eğitimin Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Artırılmasına iliksin İşbirliği Protokolü’nü ilgi tuttuğu 20 Ekim 2010 tarih ve 1184 sayılı yazısında “Okul Polisi”nin kendi okullarında polisi temsil edeceğinden söz ediyor ve “belirlenen öğrencilerin adı- soyadı ve okul bilgilerinin 2 adet vesikalık fotoğrafı ile birlikte” çocuk şube müdürlüğüne gönderilmesini istiyor.

Çocuk Polisi Okul Temsilcileri de askerlikten muaf sayılacak mı?

      Iğdır Valiliğinin Genelgeyi algılayış biçimi ve icra amacı, sözü dolaştırmadan çocukların muhbir olarak kullanılmasını öngörüyor. Bu, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu’nun, MHP milletvekili İsmet Büyükataman’ın soru önergesine verdiği 24.11.2010 tarihli yanıtta “Her okulun bir müdür yardımcısının irtibat görevlisi olarak belirlendiği ve emniyet görevlileri ile karşılıklı iletişim bilgilerinin paylaşıldığı,” bilgisiyle de çelişmiyor. Bakan, çocukların polis hizmetinde kullanıldığını inkâr etmeye kalkışsa da anlıyoruz ki okul sistemi içinde polis birimi oluşturmayı başlatmış durumda. Tabi, son günlerin önemli gündem konularından biri de polislerin askerlikten muaf tutulması olunca sormadan geçilmez: Çocuk Polisi Okul Temsilcileri de askerlikten muaf sayılacak mı? 

Polislik, öğrenciler arasında en çok tercih edilen mesleklerden biri. Aksiyon düşkünlüğü, güvenlik kaygısı, silah taşımanın ve kullanmanın meşru sayıldığı bu mesleğin çocuk yaşta tercih edilmesinin en önemli nedenidir. Bir çocuğun “Çocuk Polisi Okul Temsilcisi” olarak belirlenmesi, bilinçli olmayan bu tercihinin kışkırtılmasına neden olur. Bu role çekilen çocuk, polis olma özentisini abartacağı gibi kendince adayı olduğu mesleği şimdiden icra etmenin keyfini yaşamak isteyecektir. Bunun sonucu olarak arkadaşlarını ve hatta öğretmenlerini bile (temsilcisi olduğu polis istemese bile) ihbar etmekte sakınca görmeyecektir.

Okul yönetimi polis işbirliğinin sonuçlarını Tekel işçilerine destek veren, okul kantin fiyatlarını protesto eden öğrencilerin başına gelenlerden biliyoruz. Polisiye tedbirlerin ilköğretime kadar inmesinin sonuçlarını görmek için çok ise çok beklemeyeceğiz.

Muhbirin, değil toplum, muhbiri olduğu kişi ve kurumlar tarafından bile aşağılık bulunduğu dikkate alındığında bu çocukların kişilikleriyle oynandığını söylemek için pedagoji bilmek gerekmiyor. Anlaşılıyor ki Eğitim Bakanlığı uygulamadan pedagojik bir kaygı duymuyor. Söylemesi zor ama galiba velilerin, çocuklarını Eğitim Bakanlığına karşı korumaları gerekiyor.

 

Haberin Yankısı

  

Nihal Kemaloğlu Akşam 10 Şubat 2011

 

 



1041 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Eğitim Bakanı bunu izah etsin - 10/05/2011
Talim ve Terbiye Kurulu üyeliğine atanan Abdulkadir Yılmaz’ın, özel yayınevlerinin elemanı olduğu, onlar adına ders kitapları yazdığı ortaya çıktı.
Öğretmen öğrencisinin aile yapısına uygun olmalı - 03/05/2011
Öğretmen öğrencisinin aile yapısına uygun olmalı
Herkesin kazandığı ihale: Ders kitapları ihalesi - 26/04/2011
Milli Eğitim Bakanlığı 2011-2012 öğretim yılında okutulacak ders kitaplarının ihalesini bugün yapıyor. AKP, iktidarının ilk yılında beş yıl kullanılacak kitaptan söz etmesine rağmen bu projeyi yaşama geçirmedi. Tek kullanımlık kitapta ısrar etti. Yin
Erdoğan - 19/04/2011
Erdoğan "Kızım normal vatandaş dağl" dedi. Felsefecilr Derneği: Düşünca Eğitimi dersi zorunlu olsun CHP seçim bildirgesinde eğitim İstifayazorlamanın küçük faydaları
Meclis Başkanı da Kenan Evren'den davacı olmalı - 13/04/2011
Meclis Başkanı da Kenan Evren'den davacı olmalı Eğitime Dair kitaplar Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz
“Andımız” bir yemin ve isteklendirme metni ise - 05/04/2011
Zorunlu din dersi tartışması, Alevilerin istemi olarak gündemdeki yerini korurken Kürtler de BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın öncülüğünde ilköğretim okullarında her sabah öğrencilere törenle tekrar ettirilen “Andımız”ı tartışmaya açtı.
Polisi atlattım, kitabım matbaaya ulaştı - 29/03/2011
Şaka değil, polis el koymadan üçüncü kitabımı (Türkiye’nin Eğitim Gündemi) yayıncıma ilettim, o da matbaaya kadar ulaştırmış.
Polisi atlattım, kitabım matbaaya ulaştı - 29/03/2011
Şaka değil, polis el koymadan üçüncü kitabımı (Türkiye’nin Eğitim Gündemi) yayıncıma ilettim, o da matbaaya kadar ulaştırmış.
Bezdirici Bezdiriye (mobbing) son verebilir mi? - 22/03/2011
Mobbing, işyerlerinde gücü kullanma yetkisi olanların uyguladığı psikolojik saldırıyı tanımlayan bir kavram.
 Devamı