Kitaplar


 

 


(Ortak kitap)
 



    https://www.facebook.com/ozmenu  https://twitter.com/unalozmen

 

Ünal Özmen

 
Kadroma ait işi görevlendirilmiş birine yaptırıyorlar

“On dokuz yıllık memurum, on dört yıldır çalıştığım bakanlığın aynı biriminde görev yapıyorum. Burası döner sermayeli bir kuruluş. Fazla mesai ve kar payı gibi ek geliri var.  2004 yılında, çalışanlar hariç tüm yöneticiler değiştirildi. Ben de o tarihten beri işsizim; yanlış anlamayın işten atılmadım fakat bu sürede hemen hemen hiç iş verilmedi. “Bankamatik memur”um diyebilirim. Bizde iş dağılımı genellikle haftada bir ya şube müdürü ya da daire başkanı tarafından yapılır. Döner sermaye payı almasam da maaşımdan kesinti olmadığı için ilk günlerde görev verilmemesini sorun etmedim. Fakat benim yapmam gereken işi başka birimlerden görevlendirmeyle getirilen kişilere yaptırılması gücüme gitmeye başladı. İşe yaramaz biriymiş muamelesi görüyorum. Bu durumun, uzun süredir arkadaşlar arasındaki saygınlığıma zarar verdiğini fark ediyorum. Başbakanlık tarafından yayımlanan Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi genelgesine dayanarak ne yapabilirim.”

Bu, mobbing (bezdiri) genelgesinin, psikolojik tacize uğrayan çalışanlar tarafından mahkemelere sunabilecekleri delil niteliği taşıdığından söz ettiğim geçen haftaki yazım üzerine gönderilmiş bir okur mektubu. Okurumuz, başka bir kanıta gerek kalmadan kadrosuna ait işin görevlendirilmiş birine yaptırılmasını dava konusu yapabilir. Hatta kendisini işlevsiz kılan kurum amirleri hakkında suç duyurusunda bile bulunabilir.

Görevlendirme, kamuda, bir işi yapacak personelin bulunmaması durumunda o iş için aranan ölçütleri taşımak koşuluyla aynı kurumdan bir başkasının yetkilendirilmesidir. İşyeri için belirlenmiş sayıda kadrolu personelin bulunduğu yerde görevlendirme yapılamaz. Aksi halde görevlendirmeyi yapan suç işlemiş olur.

Baypas, özellikle kamuda, genellikle mevzuata aykırı işlemler için başvurulan ve çok rastlanan bir uygulama. Görevlendirme mevzuatına aykırı olduğu gibi asli personelde olumsuz psikolojik sonuçlara neden olur. Benzer uygulamaya tabi herkes idari yargı organlarına dava açabilir.

  
2827 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın