Son birkaç yıldır, kitapçıların “Yeni Çıkanlar” raflarında popüler kitaplar dışında kitaba rastlanmıyor. Çoğu kitaplaştırılmış dava dosyaları, cemaat hikâyeleri ya da tarih gibi popülaritesi geçici süreli alanlarla ilgili. Epey bir kısmı ısmarlama yazılıyor. Bu ara elbette kaliteli kitaplar da yayımlanıyor. Fakat ne yazık ki bunları kitapçıların ulaşılabilir tezgâhlarında göremiyoruz.
Tezgâh altına itilse de eğitimle ilgili çok güzel kitaplar yayımlandı. Eleştirel Pedagoji hareketine ilgi arttıkça bu kuramın “sağlam” kitaplar da bir bir Türkçeye çevriliyor. 2004 yılında Rusya’da dünyanın en etkili 12 Eğitim kitabından biri seçilen ve Eleştirel Pedagoji hareketinin başyapıtı sayılan Peter McLaren’in Okullarda Yaşam’ı da Anı Yayıncılık tarafından Türkçeye çevrildi. Eleştirel Pedagoji kuramını merak edenlere öneririm.
Talim ve Terbiye Kurulu eski başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan’ın Milli Eğitime Dair’i ile Mustafa Gazalcı’nın Kadrolaşma Kıskacında Eğitim adlı kitaplarını da gözden kaçırmamak gerek. Prof. Erdoğan, Türk Eğitim Sistemi, Eğitim Tarihi, Eğitim Politikası, Eğitim Felsefesi hakkında görüş ve önerilerini topladığı kitabında, bir dönem tanıklık ettiği AKP’nin eğitim uygulamalarının geri planına bakmamızı da sağlıyor. İrfan Erdoğan’ın kısa ve anlaşılır ifadelerle her konuya yer verdiği kitabı ansiklopedi gibi; tasarımı ve içeriği ile kağıttan Wikipedia diyebiliriz.
Mustafa Gazalcı, hepimizin bildiği bir isim; 1990-2002 arası Eğit-Der genel başkanı ve CHP eski milletvekili. Eğitimde laiklik dendiğinde aklıma gelen ilk isimdir. Gazalcı, Kadrolaşma Kıskacında Eğitim adını verdiği kitabında AKP’nin eğitim kurumlarında nasıl ve hangi yöntemlerle kadrolaştığını belgeleriyle sunuyor. AKP’nin suç dosyası diyebiliriz.